A búzafű a közönséges búza csíráztatott magjait jelenti, melynek latin neve a Triticum aestivum. A búzafűnek potenciális egészségügyi előnyei ismertek, hiszen gyógyítja a megfázást, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, kiválóan kezeli az arthritist és csökkenti a vérnyomást is. A búzafű éppen ezért része lehet egy átfogó, egészséges táplálkozásnak, melynek célja a vérnyomás normalizálása. Tudjuk, hogy a magas vérnyomás növeli a szívbetegségek kockázatát, a stroke-ét és bizonyos vesebetegségekét is. A lakosság körülbelül egyharmada szenved magas vérnyomásban, mivel a táplálkozásunk egyre kevésbé megfelelő. Azonban a búzafű rendszeres fogyasztásával normalizálható a vérnyomás is.
Alacsony nátriumtartalom
Az alacsony nátriumtartalmú étrend kiválóan képes csökkenteni a vérnyomást, illetve megakadályozza, hogy a normál tartomány fölé emelkedjen. A búzafű pedig teljesen nátriummentes. Az egészséges felnőtteknek naponta maximum 2300 mg nátriumra van szükségük, a cukorbetegek, a magas vérnyomásban szenvedők, az idősek pedig nem fogyaszthatnának többet naponta 1500 milligrammnál.
Rostok és C-vitamin
Egy teáskanál búzafűben 1 gramm élelmi rostot találunk, ami a napi ajánlott mennyiség 4%-ának felel meg. Az élelmi rostok olyan növényi alkotórészek, melyeket a szervezet nem tud megemészteni, viszont nagyban segítenek a vérnyomás normalizálásában, a bélműködés fokozásában és az emésztés helyreállításában. A búzafűlé ráadásul az ajánlott napi C-vitamin mennyiség 13%-át is tartalmazza, ami szintén nagyon egészséges.
Egyéb tudnivalók
Az elhízás növeli a magas vérnyomás kockázatát, a búzafű pedig a testsúlyt is képes kontroll alatt tartani. A búzafüvet pedig számos formában fogyaszthatjuk: italként, joghurthoz keverve vagy kapszulaként is. Használjuk bátran!
A búzafű az egyik leggazdagabb természetes A- és C-vitamin forrás, amely egyenlő arányban tartalmaz E-, F-, K- és B-vitaminokat, B17 tartalma jelentős.