Ahogyan azt előző írásunkban áttekintettük, a búzafűlé fogyasztása mellett számos érv szól: gazdag hatóanyagtartalma révén hozzájárulhat immunrendszerünk védekezőképességének fenntartásához, elősegítheti az emésztést, csökkentheti a fáradtságot, jelentős fehérjetartalma miatt pedig fogyasztása sportolók számára is ajánlott. Az alábbiakban megosztunk néhány hasznos receptet - ajánljuk figyelmedbe, ha kipróbálnád a zöldbúzafűlét!
Hozzávalók:
1 banán (fagyasztott vagy friss)
1/2 csésze gyümölcs (pl. eper, málna, áfonya)
1/2 csésze spenót vagy más zöld leveles zöldség
1/2 csésze görög joghurt vagy növényi alapú joghurt
1 evőkanál chia mag
1 evőkanál méz vagy édesítő ízlés szerint (opcionális)
1/2 csésze jégkocka (opcionális)
1/2 csésze friss búzafűlé
Elkészítés:
1. Helyezzük a hozzávalókat turmixgépbe. Turmixoljuk őket simára addig, amíg az összes hozzávaló teljesen összekeveredik, s krémes állagot kap.
2. Ha túl sűrűnek találod a keveréket, adj hozzá egy kis vizet, vagy még egy adag búzafűlevet.
3. Ízlés szerint ízesítsd mézzel vagy édesítővel.
Kész is a finom, tápláló smoothie!
Hozzávalók:
1 evőkanál zöldbúzafűlé (friss vagy por formában)
1 teáskanál spirulina por
1 csésze friss zöld tea, lehűtve
1/2 csésze gyümölcslé (pl. alma, ananász, narancs, vagy ízlés szerint)
1 banán
1/2 csésze friss vagy fagyasztott gyümölcs (pl. málna, eper, vagy bogyós gyümölcsök)
Jégkockák (opcionális)
Elkészítés:
1. Először készítsd el a zöld teát és hagyd kihűlni.
2. Öntsd a zöldbúzafűlét a turmixgépbe, majd add hozzá a spirulina port.
3. Öntsd hozzá a zöld teát, a gyümölcslevet, valamint a gyümölcsöket.
4. Igény szerint adj hozzá jégkockát.
5. A hozzávalókat turmixold simára, krémes állagúra.
6. Kóstold meg a turmixot, s ha szükséges, adj még hozzá gyümölcslevet vagy édesítsd mézzel vagy édesítővel.
7. Az elkészült koktélt öntsd poharakba, díszítsd gyümölcsdarabokkal vagy egy szelet citrommal!
Jó étvágyat kívánunk a frissítő zöldbúzafűlé koktélhoz! :)
A búzafű az egyik leggazdagabb természetes A- és C-vitamin forrás, amely egyenlő arányban tartalmaz E-, F-, K- és B-vitaminokat, B17 tartalma jelentős.